Menu Luk

Denne vinter vil vi alene fyre med brænde

Inden jeg dykker ned i hvad det er vi har tænkt os og hvorfor vi vil gøre dette forsøg i år, så skal du lige have lidt mere baggrundsviden.

For snart 2 år siden købte vi et ældre hus på landet. Det er relativt mange kvadratmeter og derfor kræver det også en hel del energi at varme det op. Selve varmesystemet er fra husets oprindelse og det varer derfor ikke længe inden vi bliver nødt til at skrifte det ud. Men det er en helt anden historie omend vores forsøg i år vil være med til at afgøre hvad vi har tænkt os at gøre fremover når vi skal have implementeret et nyt varmesystem.

Olie koster kassen og bliver ikke billigere

Det er sikkert ikke gået din næse forbi, at olie og benzin priserne stiger og stiger. I starten var det bare irriterende, men nu hvor vi jævnligt ser benzin til over 13 kroner pr. liter, så begynder det at gøre store indhug i mange familiers rådighedsbeløb og det gør det naturligvis også i vores.

Olien til at fyre med er den samme historie og selvom vi forsøger at spare, så blev der alligevel brændt nogle tusind liter af sidste vinter. Og det var til trods for at vi har et kombineret olie og brændefyr. Dog fik vi ikke brugt brændet helt så effektivt som vi gerne ville have gjort og derfor vil vi i år se om vi alene kan klare os med brænde.

Vi har bygget os det bedste brændeskur vi har kunnet finde tegninger på og har fyldt det til randen med brænde. Vi har godt nok mange træer på grunden, men har valgt at vores tid (og fysik) nok havde bedre af at købe brændet i skåret og kløvet stand. Samtidig var det også relativt tørt så det vil kunne bruges i denne vinter.

Er brændet helt nyskåret, så kræver det nemlig gerne at det tørrer i ca. 12 måneder under de rette betingelser. Er det for vådt, så brænder det ikke særlig godt og soder både brændefyr, brændeovn og skorstenen til. I de slemme tilfælde kan man ende ud med at få en skorstensbrand og det har vi ikke lyst til.

Skuret skal være rigtig bygget

Selvom det brænde vi har købt er relativt tørt, så har det alligevel brug for at ligge lidt og tørre lidt mere. Derfor var det vigtigt da vi byggede vores brændeskur, at vi kunne stable en masse brænde på en måde så det kunne få masser af luft, samtidig med at det lå i tørvejr.

Mange tror at det handler om varme når brænde skal tørre, men det handler i lige så stor grad om, at der skal være en god cirkulation af luft omkring det. Oppefra, nedefra og på alle siderne. Derfor stiller man gerne brænde på paller og hver enkelt række skal stilles et stykke fra hinanden så luften kan komme ned imellem.

Det spændende bliver om vi har nok brænde og om det kan holde huset varmt hele vinteren. Hvis det lykkes så taler vi om en årlig besparelse på et sted mellem 10-15 tusind kroner og det er vel at mærke efter skat. Det er noget der er værd at tage og føle på og det eneste der kræves er, at vi løbende sørger for at der er brænde i fyret.