Menu Luk

Musik er alt

Musik fylder meget i vores hverdag. Måske hører vi radio på arbejdspladsen. Måske har vi en særlig genre, som vi er glade for. Vi går i byen og hører musik. Vi går måske ikke decideret til koncerter, men det er ret svært at finde fx en café, hvor der ikke bliver spillet musik.
Mange mennesker lytter til musik og nyheder om morgenen, lige inden de skal på arbejde eller i skole. Og mange af os lytter til musik om eftermiddagen, når vi er hjemme igen og gerne vil slappe af. Ser vi tv, så kan vi ikke undgå musik.

Musik er en industri

Musik er med andre ord en kæmpestor industri. Om det handler om at udgive plader i en eller anden genre, eller om at spille i et orkester, er ligegyldigt. Om det handler om rock eller opera, er også ligegyldigt. Der mange mennesker i industrien. Om det er som professionelle musikere, eller om det er en fritidsinteresse, de arbejder med, kan komme ud på ét. De fleste af os vil gerne kunne spille musik. Derfor er der også mange musiklærere. Og vi bliver undervist i musik og sang i folkeskolen. Nogle elever vælger senere i deres uddannelsesforløb at tilbringe et år på en musikefterskole.

Godt udvalg

Heldigvis er der mange musikefterskoler i Danmark. Det er meget populært at komme på sådan en skole. Her kan unge mennesker på 9. og 10. klasses niveau få lov til at spille og lære mere om musik og sang. Og de kan helt sikkert også få noget undervisning i historie og dansk poesi. Musik er jo en udtryksform, som anerkendes overalt. At man så en gang imellem får et indtryk af, at musikefterskoler for det meste koncentrerer sig om moderne popmusik, er trist. Jeg mener, at de tager musikfaget meget alvorligt og forsøger at undervise de unge i mange forskellige genrer samtidigt med, at de også sætter musikkens historie i relief til dem.

Barol eller rock

Jeg mener, der er jo forskel på barokmusik og rockmusik. Barokken kan vi da se i byernes arkitektur. Og om en del år, vil arkæologerne sikkert betegne nogle af de nye byggerier som rock. Det er min overbevisning, at de unge, som går på musikefterskolerne, får en stor forståelse for sammenhængen mellem musikken og vores samfunds historie, litteratur og kultur.

Naturligvis er der brodne kar blandt efterskolerne. Nogle sørger for at tilfredsstille de unges idéer om, at moderne musik er det eneste, der dur. Men er der ikke brodne kar i alle brancher og sektorer? Bestemt.
Det, jeg vil sige, er, at musikefterskolerne leverer et godt stykke arbejde. De uddanner mange unge mennesker til at kunne klare sig godt i en kompliceret verden. Netop fordi får en viden og ballast med sig, som sætter dem i stand til at forstå mange ting, som en del af deres, jævnaldrende måske først får mange år senere. Samtidigt forbereder de også de unge til at være parate til at kunne komme videre ind i musikindustrien, hvis de virkeligt vil det. De får jo også konkret musikundervisning på skolen.

Når vi taler om musik:

Min datter har snart fødselsdag, så jeg er ved at finde ud af, hvilken gave hun skal have af os. Vi har fået en lang ønskeseddel, så her er nok at vælge imellem. Naturligvis ønsker hun sig tøj i massevis, og det skal være, bestemte mærker og farver. Hun har været sød at sætte links ind til de forskellige ting, hun gerne vil have, så vi kan bestille gaven til hende online.

Mixer er en mikserpult

Da jeg først skimtede listen igennem studsede jeg meget, over at hun ønsker sig en mixer. Den havde jeg ikke helt set komme. Hun er 16 år, og ikke just den mest villige til at hjælpe til i køkkenet. Jeg var derfor overrasket over at se, ”mixer” på ønskeseddelen. Jeg tænkte jo på en mixer til dej og den slags. Men ha! Der må jeg sige, at jeg ikke tænkte logisk.

Hun er jo glad for at spille musik i et lille band, hun har sammen med to veninder. De øver sig i vores kælder, og det lyder sommetider ret godt. Men jeg er glad, når de øver sig hos én af veninderne.
Så da jeg kiggede på linket ved siden af ”mixer”, blev jeg en lille smule klogere.

Produktion af lyd og musik

Hun ønsker sig sådan én, så de kan lege med lydene de for produceret. Forstærker har hun, så mixeren må være næste skridt i processen mod at nå drømmen om at få udgivet en plade. Jeg mener – hun lever jo nærmest med sine hovedtelefoner på!
Jeg kiggede på et billede af en firkantet kasse med en masse knapper, man kan skrue og dreje på. Eller slide op og ned. Det så faktisk ret kompliceret ud. Men også meget professionelt.
Beskrivelsen nævnte noget om et stort antal kanaler til output og om kanaler til input. Om tilslutning til en PC eller Mac. Helt uforståeligt kodesprog for mig. Jeg aner intet om, hvordan man indspiller musik. Men hun må vel have sat sig ind i det. Linket, hun havde sat ind, henviste til en mixer, der er på udsalg. Gad vide, om hun vidste, at den ville komme på udsalg, da hun satte linket ind på sedlen.

Hun skal da have den, hvis den stadig er på udsalg i aften, når min mand kommer hjem, og vi lige kan se på gavebudgettet. Prisen er under det, jeg regner med, at vi kan betale, men jeg vil godt lige være sikker. Måske kan der blive til én af de der bluser, hun ønsker sig også.

Vi kigger sammen på mixeren efter aftensmaden. Hun er ude hos en af veninderne for at øve sig. Min mand aner heller intet om mixere, men priser ligger under vores budget, så vi ringer op til forretningen for at høre, om den kan byttes, hvis det ikke er den rigtige til det, hun skal bruge den til.

Vi får at vide, at det ikke er et problem. Den skal bare sendes tilbage inden 30 dage fra modtagelsen. Fyren, vi talte med, var rigtig sød og forsøgte at forklare os, hvilke mixere små bands ofte bruger. Vi er heldige den, vi har set på, er én af de populære. Vi køber den – og blusen – og håber nu, at hun bliver glad for sin fødselsdagsgave.